Város
Komárom
Amelyből árad a történelem
5. jan. 2024 7:51
2024. jan. 5. 7:51
Egyre többen közlekednek busszal Komáromban

Folyamatosan emelkedik a busszal közlekedők száma Komáromban. Az önkormányzat még a koronavírus előtti időben vezette be az ingyenes buszszolgáltatást, amit aztán megtörtek a korlátozások. A 2023-as évben viszont már a vírus előtti utaslétszámhoz hasonlítva is jelentős az emelkedés.

A komáromi önkormányzat 4 éve vezette be az ingyenes tömegközlekedést. A cél az volt, minél többen buszra szálljanak, ezzel enyhítve az egyre nagyobb forgalmat, ami naponta terheli a várost. A tömegközlekedés a környezet számára is előnyösebb, ráadásul már egyre drágább az autós közlekedés napjainkban.

Az elmúlt évek statisztikái alapján folyamatosan emelkedik a busszal közlekedők száma Komáromban. A tavalyi évben228 760 utast szállítottak a városi buszjáratok, amiátlagosanmeghaladjaa havi19 ezret, naponta pedig több mint 900 utast jelent a munkanapokon közlekedő buszokon. Az utasok száma a koronavírus idején 40-45 százalékkal csökkent, de a tavalyi évben már 5 ezerrel több utast szolgáltak ki, mint a járvány előtti években.

Az elmúlt években megújult a géppark, új buszokon lehet utazni, amelyek légkondicionáltak, akadálymentesek, ingyenes wi-fi kapcsolattal és USB töltőkkel. Külső támogatási forrásokat felhasználva fokozatosan újultak meg a buszmegállók. A központi buszpályaudvar is fel lett újítva egy sikeres pályázatnak köszönhetően, ott is rendezett körülmények várják az utasokat.

Komáromban, a városi részen a lakosok 72 százalékának 500 méteren belül elérhető buszmegálló, így egyre többen választhatják ezt az utazási formát. Az ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően elsősorban a munkába járók spórolhatnak jelentős mértékben, de a korábban kedvezményeket kapó diákok is nagyobb összeget spórolhatnak éves szinten.

Az önkormányzat tovább szeretné fejleszteni a tömegközlekedést Komáromban. A következő pályázati források bevonásával digitális kijelzőkkel szeretnék felszerelni a megállókat, emellett mobil applikáció is segítené az azonnali tájékozódást a buszok érkezésével kapcsolatosan.

Rendszeresen üzemel a buszjárat Észak- és Dél-Komárom közt is, ahol egy elektromos busz közlekedik, amely költségeit szintén egy sikeres pályázatból fedezték.

További hírek
A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen spórol Komárom

Az elmúlt két évben jelentős fejlesztésen esett át a közvilágítás Komáromban. A közel 4 ezer lámpatestet magába foglaló rendszer mintegy kétharmada…

22. 04. 2024
2024. 04. 22.
Részletek megjelenítése
Lezajlottak a beiratkozások az iskolákba

Az elmúlt héten megtörténtek a beiratkozások a komáromi iskolákba. A beiratkozás eredményei az elmúlt években az alábbiak voltak. A beíratott gyerekek száma…

22. 04. 2024
2024. 04. 22.
Részletek megjelenítése
Fontos felújítások a művelődési házban

Az Egressy Béni VMK korszerűsítésének eredményét bemutató sajtótájékoztatót az Integrált Regionális Operatív Program (IROP PO3) keretében megvalósult projekt…

17. 04. 2024
2024. 04. 17.
Részletek megjelenítése
A Komáromi napok teljes programja

Elérhető a Komáromi Napok teljes programja a rendezvény weboldalán. Mobiltelefonos változata is bármikor elérhető, így a zsebben vihető a program. www…

16. 04. 2024
2024. 04. 16.
Részletek megjelenítése