4. Május 2021 8:23
2021. Május 4. 8:23
Erős taggal bővült a régió turisztikai szervezete

Érsekújvár városa is csatlakozott a Dunamente TDM-hez, melynek célja a régió turizmusának népszerűsítése és a turisztikai jellegű fejlesztések megvalósítása. Az idei évben újabb 60 ezer euró állami támogatást kaphat a szervezet, amelyet elsősorban a kerékpáros- és a vízi turizmus fejlesztésére tervezik költeni.

Néhány változáson esett át a Dunamente TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment), melynek tagjai az önkormányzatok Komáromtól Karváig, továbbá a helyi vállalkozások. Korábban Párkány város kilépett a szervezetből, önálló úton folytatja, viszont a tavalyi év végén Érsekújvár önkormányzata csatlakozott. Ezzel egy erős taggal bővül a szervezet, mely az idei évben is több tervet szeretne megvalósítani.

„A mai időkben a turizmus regionális jellegű, az ide érkezőknek csak közösen tudunk több napos tartalmas kikapcsolódást biztosítani. Ezért is fogtunk össze a régió önkormányzataival és vállalkozásaival ezen a téren. Komárom városával több más kezdeményezésben is együtt dolgozunk, rendszeresen egyeztetünk. Célunk egy erős régió, ahol a helyiek is színvonalasan tudnak kikapcsolódni, de az idelátogatók is maradandó élményekkel gazdagodnak” – fogalmazott Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere.

A turizmus működése a koronavírus idején nagyon korlátozott, ezt az ágazatot érintették a leginkább a bezárások. A szervezet pont ebből adódóan tartja fontosnak, hogy készülni kell a nyitásra, továbbá igazodni azokhoz az igényekhez és elvárásokhoz, amit a vírus okozott.

„Az idei évben is az egyik kiemelt terület a kerékpáros turizmus lesz, hiszen a jellege miatt a vírus után is egyre erősödhet ez a terület. Ugyancsak szeretnénk tovább folytatni a vízi lehetőségeket is, hiszen a Dunamente térségnek ez egy természetes adottsága. A Duna és a Vág folyó mellett Komáromban még a Holt-Vág is sok lehetőséget kínál, amit az elmúlt években folyamatosan fejlesztünk” – mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Tavaly a szervezet a kerékpárutak melletti infrastruktúrát bővítette infó- és szerviz pontokkal, de pihenőhelyek is létesültek. A kölcsönzőkbe Paton és Komáromba kerékpárokat, a Holt-Vág parti kölcsönzőbe pedig paddleboardokat vásároltak abból a támogatásból, amit a szervezet kapott. Több kiadvány is elkészült különböző nyelvi változatokban.

Az idei évben a tervek köz szerepel a széles térség aktuális kerékpáros térképének elkészítése egy modern kivitelezésben, ami a kerékpárosok közt a legközkedveltebb. „A katonai térképészeti hivatal által elkészített, 10 év után aktualizált változat a Somorja és Párkány közti szakaszt öleli fel, ezzel hasznos tervezést kínál az itt élőknek és a távolról érkezőknek egyaránt” – tette hozzá Duka Gábor, a Dunamente TDM igazgatója, Karva polgármestere.

Az állami támogatásból a szervezet még okos padokat is telepítene, amely napelemes megoldásban kínál a kerékpárutakon ingyenes wi-fi szolgáltatást és mobil töltési lehetőséget. Emellett egy Dunai kilátó is tervben van a költségvetésben, amely az Erzsébet-híd közelében kínálna a kerékpárosoknak egy megállót egy különleges fotó kerettel.

A szervezet az év elején új tagokat is választott az elnökségbe. Az elnökség része lesz Érsekújvár képviselete, továbbá Orosz Örs megyei képviselő, a Sine Metu polgári társulás vezetője. A közeljövőben alakul meg Nyitra megye TDM-je, aminek a kerületben található szervezetek lesznek a tagjai. Előreláthatólag a Dunamente TDM is bekapcsolódik a kerületi szervezetbe, amivel további források érkezhetnek a turisztikai fejlesztésekre és a kerületi szervezet népszerűsítheti a Dunamente térséget a turisztikai rendezvényeken.

További hírek
Értesítés Komárom Területrendezési tervének módosításáról - felhívás javaslatok…

Komárom város, mint a területrendezés helyi orgánuma, ezúttal értesíti a nyilvánosságot a Területrendezési terv 3. számú módosításának előkészítéséről. A…

4. 07. 2022
2022. 07. 4.
Részletek megjelenítése
Bérlakások igényelhetőek Őrsújfalun

Komárom város értesíti a lakosokat, hogy folyamatban van a volt örsújfalui alapiskola átépítése, mely során 14 városi bérlakás kerül kialakításra. Az új…

28. 06. 2022
2022. 06. 28.
Részletek megjelenítése
A Verejné prístavy a.s. bemutatta a kikötő fejlesztési terveit

Június 23-án, csütörtök délután a Verejné prístavy a.s. bemutatta a komáromi kikötő fejlesztési terveit, elsősorban a környezeti hatásaira tekintettel. A…

24. 06. 2022
2022. 06. 24.
Részletek megjelenítése
Hivatalosan át lett adva az új sürgősségi osztály

Június 23-án, csütörtökön délben hivatalosan át lett adva az új sürgősségi osztály a komáromi kórházban. A közel 11,2 millió eurós befektetés nagy része (8,2…

24. 06. 2022
2022. 06. 24.
Részletek megjelenítése