Város
Komárom
Amelyből árad a történelem
4. Május 2021 8:23
2021. Május 4. 8:23
Erős taggal bővült a régió turisztikai szervezete

Érsekújvár városa is csatlakozott a Dunamente TDM-hez, melynek célja a régió turizmusának népszerűsítése és a turisztikai jellegű fejlesztések megvalósítása. Az idei évben újabb 60 ezer euró állami támogatást kaphat a szervezet, amelyet elsősorban a kerékpáros- és a vízi turizmus fejlesztésére tervezik költeni.

Néhány változáson esett át a Dunamente TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment), melynek tagjai az önkormányzatok Komáromtól Karváig, továbbá a helyi vállalkozások. Korábban Párkány város kilépett a szervezetből, önálló úton folytatja, viszont a tavalyi év végén Érsekújvár önkormányzata csatlakozott. Ezzel egy erős taggal bővül a szervezet, mely az idei évben is több tervet szeretne megvalósítani.

„A mai időkben a turizmus regionális jellegű, az ide érkezőknek csak közösen tudunk több napos tartalmas kikapcsolódást biztosítani. Ezért is fogtunk össze a régió önkormányzataival és vállalkozásaival ezen a téren. Komárom városával több más kezdeményezésben is együtt dolgozunk, rendszeresen egyeztetünk. Célunk egy erős régió, ahol a helyiek is színvonalasan tudnak kikapcsolódni, de az idelátogatók is maradandó élményekkel gazdagodnak” – fogalmazott Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere.

A turizmus működése a koronavírus idején nagyon korlátozott, ezt az ágazatot érintették a leginkább a bezárások. A szervezet pont ebből adódóan tartja fontosnak, hogy készülni kell a nyitásra, továbbá igazodni azokhoz az igényekhez és elvárásokhoz, amit a vírus okozott.

„Az idei évben is az egyik kiemelt terület a kerékpáros turizmus lesz, hiszen a jellege miatt a vírus után is egyre erősödhet ez a terület. Ugyancsak szeretnénk tovább folytatni a vízi lehetőségeket is, hiszen a Dunamente térségnek ez egy természetes adottsága. A Duna és a Vág folyó mellett Komáromban még a Holt-Vág is sok lehetőséget kínál, amit az elmúlt években folyamatosan fejlesztünk” – mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Tavaly a szervezet a kerékpárutak melletti infrastruktúrát bővítette infó- és szerviz pontokkal, de pihenőhelyek is létesültek. A kölcsönzőkbe Paton és Komáromba kerékpárokat, a Holt-Vág parti kölcsönzőbe pedig paddleboardokat vásároltak abból a támogatásból, amit a szervezet kapott. Több kiadvány is elkészült különböző nyelvi változatokban.

Az idei évben a tervek köz szerepel a széles térség aktuális kerékpáros térképének elkészítése egy modern kivitelezésben, ami a kerékpárosok közt a legközkedveltebb. „A katonai térképészeti hivatal által elkészített, 10 év után aktualizált változat a Somorja és Párkány közti szakaszt öleli fel, ezzel hasznos tervezést kínál az itt élőknek és a távolról érkezőknek egyaránt” – tette hozzá Duka Gábor, a Dunamente TDM igazgatója, Karva polgármestere.

Az állami támogatásból a szervezet még okos padokat is telepítene, amely napelemes megoldásban kínál a kerékpárutakon ingyenes wi-fi szolgáltatást és mobil töltési lehetőséget. Emellett egy Dunai kilátó is tervben van a költségvetésben, amely az Erzsébet-híd közelében kínálna a kerékpárosoknak egy megállót egy különleges fotó kerettel.

A szervezet az év elején új tagokat is választott az elnökségbe. Az elnökség része lesz Érsekújvár képviselete, továbbá Orosz Örs megyei képviselő, a Sine Metu polgári társulás vezetője. A közeljövőben alakul meg Nyitra megye TDM-je, aminek a kerületben található szervezetek lesznek a tagjai. Előreláthatólag a Dunamente TDM is bekapcsolódik a kerületi szervezetbe, amivel további források érkezhetnek a turisztikai fejlesztésekre és a kerületi szervezet népszerűsítheti a Dunamente térséget a turisztikai rendezvényeken.

További hírek
ADVENT KOMÁROMBAN – 2023

Az adventi időszakban - péntektől vasárnapig - 15:00 és 21:00 között karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a Klapka téren. Az adventi műsorok…

29. 11. 2023
2023. 11. 29.
Részletek megjelenítése
Bicikli tárolók az alapiskolákban

Megkezdődött a bicikli tárolók kihelyezése a város alapiskoláiba. A Komensky utai alapiskolában már fedél alatt lehet parkolni. A 30 ezres sikeres pályázatnak…

27. 11. 2023
2023. 11. 27.
Részletek megjelenítése
Megérkezett a város karácsonyfája

Megérkezett a város karácsonyfája a Klapka térre. A 12 méter magas ezüstfenyő a Murgaš utcából érkezett, Saláth család felajánlása. Komárom város az első…

27. 11. 2023
2023. 11. 27.
Részletek megjelenítése
Fogadj örökbe egy fát - kiosztottak 350 fát

Szombat délelőtt a lakosok átvehették a „Fogadj örökbe egy fát“ akció keretén belül a fákat. Összesen 350 fa került kiosztásra, amiből 170 darab díszfa és 180…

27. 11. 2023
2023. 11. 27.
Részletek megjelenítése