Város
Komárom
Amelyből árad a történelem
11. okt. 2023 10:46
2023. okt. 11. 10:46
Kitüntették a 2022-es év legjobb sportolóit

2023 október 10-én kedden került sor az Európa hotelben Komárom város 2022 évi legjobb sportolóinak ünnepélyes díjátadására. A városi képviselőtestület sport és ifjúsági bizottsága a sportklubok javaslatai alapján választotta ki a legjobbakat. A sportolókat köszöntötte és eredményeiket méltatta Ondrej Gajdáč alpolgármester és a sport és ifjúsági bizottság elnöke és alelnöke Kovács Dávid és Róbert Mihalička. A komáromi sportolók az elmúlt évben is kiváló eredményeket értek el amelyekkel öregbítették városunk hírnevét és sportolásra buzdították az ifjabb és idősebb generációkat is. Ezúton köszonjük az Európa hotelnak is a támogatást .

A 2020-as év legjobb Komáromi sportolója Ifjusági – olimpiai sportág – csapatsport kategóriában:  Kajak & kanoe klub Komárom K2 sportolói  Tóth Ľudovít és Doktorík Dominik.

Dominik Doktorík már 10 éve kajakozik. Junior válogatott, Tóth Ľudovíttal együtt készül a világ- és Európa-bajnokságra. Legnagyobb sikerének a világbajnoki 6. helyezést tartja. Egy napon olimpikon szeretne lenni.

Tóth Ľudovít 10 éves kora óta kajakozik. Legnagyobb eredménye a világbajnokságon szerzett 6. hely.Célja hogy világbajnok legyen, majd később olimpián indulhasson.

2022-ben a pozsonyi Zemník-tavon indultak az egyik legnagyobb kajakos eseményen – Olimpiai Reménységek 2022 versenyen, ahol a Tóth – Doktorík összeállításban K2 1000 méteren 1. helyezést értek el, K2 1000-en és K2 200 m kategóriában pedig szlovák bajnokok lettek.

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója Ifjusági – olimpiai sportág – egyéni kategóriában: Bugár Réka a  Kajak & kanoe klub Komárom sportolója

A Komáromi Kajak & kanoe klub 18 éves tehetséges kajakosa.

2022-ben tagja volt a szlovák junior válogatottnak és a Szlovák Kupa rangsorában 2. helyezést ért el.

A szlovák rövidpályás bajnokságon 4 szlovák bajnoki címet szerzett / K1-ben 200 m-en, K1-ben 500 m-en, K2-ben 200 m-en, K2-ben 500 m-en.

Kiváló eredményt ért el a Szegedi junior világbajnokságon, ahol 500 m-en K2-ben ezüstérmet nyert.

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolói Felnőtt, olimpiai sportág – csapatsport kategóriában: a Spartak UJS Komárno röplabdaklub játékosai.

A komáromi röplabdázók 2022-ben ünnepelhették a szlovák bajnoki cím megszerzését, és megnyerték a Szlovák Kupát is, lényegében mindent megnyertek, amit egy klub megszerezhet a szlovák röplabda színterén. Ráadásul a klub a 2021/2022-es szezonban Komárom városát képviselte a rangos Bajnokok Ligájában.  Ez a legsikeresebb szezonja volt a Spartak UJS Komárno Röplabda Klubnak , amellyel nagymértékben népszerűsítették városunkat. Az úgynevezett „duplát” egy év alatt megszerezni ritkaság, a bajnoki címet és a kupát sem minden nap nyerik el, így a 2022-es év igazán különleges volt a klub számára.

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója Felnőtt – olimpiai sportág – egyéni sport kategóriában: Mlynarčík Peter

Peter Mlynarčík Gyetvai származású, de a 2020/2021-es és a 2021/2022-es szezonban Komáromban játszott. Kiváló játéktudásával, gazdag tapasztalatával, igazi csapatjátékosként alkalmazkodott az új környezetéhez, és motiválta  csapattársait is. Ezért is lett szlovák válogatott. A Komáromban  töltött idő alatt két bajnoki címet nyert a csapatával, valamint megnyerte a Szlovák Kupát is. 2022-ben a komáromi röplabdázókkal Szlovákiában mindent megnyert, amit klubjával együtt nyerhetett, nevezetesen:

Szlovákia bajnoka röplabdában 2022-ben, férfi extraliga, 1. hely a Komárom csapatával

A 2022-es Szlovák Kupa győztese, férfi röplabda, 1. hely a Komárom csapatával

A férfi extraliga legértékesebb játékosa a 2021/2022-es szezonban

A férfi extraliga döntőjének legértékesebb játékosa (MVP) 2022-ben

A szlovák válogatott  kapitánya és a 2022-es Arany Európai Liga résztvevője

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója Ifjúsági – nem olimpiai sportág – egyéni sport kategóriában: Szayka Hanna SáraSlovenská federácia Kempo

4 évesen került a KEMPO harcművészethez. Másodfokú narancssárga öv birtokosa. Az Eötvös utcai Általános Iskola 3. osztályába jár. A Szlovák Kempo szövetség válogatott tagja.

Az edzője Szayka Róbert.

Az Antalyai IFK KEMPO világbajnokságon 3x 1. helyezést, 1x ezüstöt szerzett és a Kempo Budapesti Világkupán pedig 2x 1. helyezést, 1x ezüstöt szerzett.

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója Felnőtt – nem olimpiai sportág – csapatsport  kategóriában Slovenská federácia Kempo – Szayka Kempo – dojo

A szlovák KEMPO szövetség 1998 óta foglalkozik gyerekek edzésével Szayka Róbert edző, 6. danos mester irányításával. Irányítása alatt a fiatalok fokozatosan értek el kiemelkedő eredményeket.

2022-ben megszerezték:

Bicske Kupa Nemzetközi Kempo Bajnokságbronzérem

KEMPO EURÓPAI BAJNOKSÁG Törökország, Antalyabronzérem

– az UWSKF KEMPO Budapest Világkupánezüstérem

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója Felnőtt – nem olimpiai sportág – egyéni sport kategóriában Szalai LajosŠportovo strelecký klub ROYAL Komárno lett.

Komáromi származású. Nagybátyja, Karol Zsapka kezdeményezésére –  aki ekkor már  szlovák válogatott  és a komáromi Royal Sportlövőklub tagja volt – lett aktív tagja  a klubnak.  Edzői felügyeletével kezdte el a sportlövészetet a történelmi fegyverek puska szakágaban. A sportszeretet és a kitartás meghozta első nemzetközi sikerét a portugáliai Európa-bajnokságon, ahol a Szlovákia képviseletében ezüstérmet szerzett. Ettől az évtől kezdve szlovák válogatottként részt vett világ-, Európa- és más nemzetközi bajnokságokon. 2022-ig további ezüstérmet szerzett az említett világversenyeken. 2013 óta Szlovákia többszörös bajnoka különböző puskakategóriákban.

Szlovákia rekordja a következő szakágakban:

Polgári ütős puska – 50m, álló

Katonai ütős puska – 50m, álló

Kanóc puska – 50m, álló

Kanóc puska – 50 m, guggolás

Katonai ütős puska – 100 m, fekve

Szlovák Köztársaság Nemzetközi Bajnokság történelmi fegyverekből lövészetben 2022, Gajary 2022.08.5-7, Vetterli R – polgári ütőpuska replika – 50 m – álló, 1. hely

Szlovák Köztársaság Nemzetközi Bajnokság történelmi fegyverekkel lövészetben 2022, Gajary 5-7.2022, Tanegashima R – kanóc puska replika – 50 m 1. hely

M.L.A.I.C. Világbajnokság 2022, 2022. augusztus 13-20. Pforzheim – Németország (világbajnokság), Pforzheim – polgári ütőpuska – 50 m – álló – csapat, 2. hely

M.L.A.I.C. Világbajnokság 2022, 2022. augusztus 13-20. Pforzheim – Németország (világbajnokság), Enfield – katonai ütőpuska – 50 m – álló – csapat, 2. hely

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója Senior – veterán sport kategóriában Hrabovsky Patrik lett.

Patrik Hrabovsky a harcművészettel 33 éves korában  kezdett foglalkozni. Minden edzőtáborban részt vett, edzést soha nem hagyott ki, és ha ideje engedte, Magyarországra is járt edzeni. Ez pedig azt eredményezte, hogy 2022-ben a törökországi Antalyában rendezett KEMPO világbajnokságon 1 arany, 1 ezüst és 3 bronzérmet nyert.

Jelenleg a kék öv büszke birtokosa, többszörös Európa és világbajnok. Tagja a Szlovák Kempo Szövetségnek. Tanára Szayka Róbert.

2022 legjobb komáromi Edzője Tarr Juraj.

Juraj Tarr az egyik legsikeresebb szlovák gyorsasági kajakos. 2008-ban Pekingből és a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáról kétszeres olimpiai ezüstérmes, négyszeres világbajnok, világ- és Európa-bajnoki érmes.

Aktív sporttevékenységét 2019-ben fejezte be.

Edzői pozícióban maradt a “komáromi anyahajóban” – a Kajak & Kanoe klubban. Gazdag aktív pályafutása során szerzett tapasztalatait továbbadja a junioroknak – a komáromi gyorsasági kajakosok fiatal feltörekvő generációjának. Tanácsokat ad nekik a sportedzésekben, motiválja őket a felelősségteljes és szakszerű felkészülésben. Remek teljesítményekkel köszönik meg neki munkáját.  Szlovákiában a legjobbak között vannak, és kezdenek érvényesülni nemzetközi szinten is. 2022-ben neveltjei sikeresen képviselték Szlovákiát a junior Európa-bajnokságon és a junior világbajnokságon.

Komárom város 2022-es Sportszemélyisége Knihár Michal lett.

Az 1980-as években a Spartak Komárno úszóegyesület megalapításával újította meg a komáromi úszótevékenységet. Tanítványai 1990-ig számos Szlovák bajnoki címet szereztek, 1990-től 1996-ig úszóedzőként dolgozott Ausztriában. 2006-ban külföldről hazatérve a Delta Komárno Úszóklubban folytatta edzői munkáját, és ismét sok kiváló úszót képezett ki. Irányítása alatt értékes érmeket és címeket szereztek a sportolók Szlovákiában. Szlovák válogatottak lettek : Maitz Miklós, Marian Dragúň, Bielik Kevin, Kušík Alex, Miriama Szászová lettek.

Úszósikereivel Európa számos pontján képviselte Komáromot. Tanítványai 14 úszóversenyen vettek részt Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában és Csehországban.

2022-ben  Miriama Szászová bekerült  a szlovák  ifjúsági úszóválogatottba.

Irányítása alatt a Delta Club Komárno úszói 2022-ben hazai és külföldi versenyeken 57-szer arany, 18-szor ezüst és 26-szor bronzérmet szereztek korosztályos, nyílt, junior, fiatalabb tanulók versenyén.

A komáromi sport Fejlődéséért kategória díjazottja 2022-ben: Ladislav Ódor.

Ladislav Ódor 2016 óta foglalkozik gyerekek edzésével. Ez a mini kajak kategória, ahol 8-12 éves korig indulnak versenyzők. A Szlovák bajnokságon 6 érmet szereztek, ebből 2x arany, 3x ezüst és 1x bronz. A Szlovák Kupában szereplő futamokon összesen 86 érmet szereztek neveltjei, ebből 46x arany, 18x ezüst és 22x bronz.

Az a sportoló, aki nem komáromi klub versenyzője, de állandó lakóhelye Komáromban van: Botek Adam.

Botek Ádám – a komáromi gyorsasági kajak növendéke, a Rendőrségi Sportközpont tagja, szlovák válogatott  a gyorsasági kajakban.

Botek Ádám a gyorsasági kajak Mekkájában – Komáromban – született. Kiskorától kezdve több sportággal is foglalkozott, de végül 10 évesen a kajakozás mellett döntött. A kajakozás alapjait a  Kristína Medovčíkovától kapta. 18 évesen Likér Péter vette át az irányitását. Nagyon igényes edzőként nagy lehetőségeket látott benne, és arra koncentrált, hogy evezési technikájának fejlesztésével növelje természetes erejét és hatalmas állóképességét. A tehetséges és szorgalmas versenyző gyorsan meggyőződött arról, hogy a szigorú fegyelem és a keményebb rendszer meghozza gyümölcsét a vízen.

2022-ben a Müncheni Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett 500 méteres K4-ben Baláž, Myšák és Zalka társaságában, K2-ben pedig Vlčekkel azonos pályán hetedik lett.

További hírek
Fontos felújítások a művelődési házban

Az Egressy Béni VMK korszerűsítésének eredményét bemutató sajtótájékoztatót az Integrált Regionális Operatív Program (IROP PO3) keretében megvalósult projekt…

17. 04. 2024
2024. 04. 17.
Részletek megjelenítése
A Komáromi napok teljes programja

Elérhető a Komáromi Napok teljes programja a rendezvény weboldalán. Mobiltelefonos változata is bármikor elérhető, így a zsebben vihető a program. www…

16. 04. 2024
2024. 04. 16.
Részletek megjelenítése
Folytatódik a járda program

Az idei évben is folytatódik a járda program, amely keretén belül összefüggő járdaszakaszokat újít fel az önkormányzat a városban. Az idei költségvetésben 80…

12. 04. 2024
2024. 04. 12.
Részletek megjelenítése
Komárom szívesen fogadja a motorosokat

Komárom szívesen fogadja a motorosokat is a belvárosban, egyre többen látogatják meg városunkat két keréken. Emiatt kerültek kijelölésre azok a parkolóhelyek,…

12. 04. 2024
2024. 04. 12.
Részletek megjelenítése