28. ápr. 2022 8:15
2022. ápr. 28. 8:15
Ünnepi díjátadó

Díszpolgár – Rudolf  Čerňanský alias Čeku

Čerňanský Rudolfnak a Dízspolgári címet jelentős zenei tevékenységéért és Komárom város jó hírnevének öregbítéséért kapta.

Énekesi pályájának kezdetei a Showels együtteshez kötődnek, amelyhez 16 évesen csatlakozott. Az kötelező katonai szolgálat után a fiatal Čeku letette a Slovkoncert  hivatásos művészi vizsgáit – ​​ akkoriban ez volt azon kevés legális lehetőségek egyike, amelyekkel átléphették a nyugati határokat. A komáromi régió amatőr zenekarai közül elsőként a Modifik együttesnek sikerült ezt elérni.

A meghallgatások után a fiúk zenéltek Norvégiában, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Belgiumban. Čeku saját elmondása szerint, ez volt karrierje csúcspontja, pedig többet is elérhettek volna, de a zenekar tagjai nem akarták elhagyni Komáromot.

A nyolcvanas években még több zenekarban is énekelt, de az utolsó 25 évben már csak lemezlovasként tevékenykedik – habár nem tartja magát modern, saját mixeket keverő DJ-nek, ő inkább olyan zenét játszik, amely szórakoztatja az embereket, és egy kis nosztalgiázásra ad alkalmat az idősebb generációk számára. Már három éve nyugdíjas – a hétvégéken zenél, a hétköznapokon pedig családi körben otthon pihen.

Rudolf “Čeku” Čerňanský Komárom szimbóluma, neve egyet jelent minőségi szórakozatással. Bár két évtizede Gútán él, Komáromhoz erős szálak fűzik. Erről tanúskodik a „Járom az utam” című dalhoz készített, nagy népszerűségnek örvendő videóklipje is.

Rudolf “Čeku” Čerňanský 2021. október 2-án ünnepelte 70. születésnapját. Hisszük, hogy még hosszú évekig szórakoztatja majd a komáromiakat, és egyéniségével pozitív energiákat mozgat meg.

PRO URBE – JUDr. Horváth György in memoriam

Horváth György, in momoriam,  a PRO URBE díjat alkotmánybíróként az igazságszolgáltatásban kifejtett jelentős munkásságáért és városunk jó hírnevének öregbítéséért kapta.  A díjat lánya, doktor Koczkás Andrea vette át.

1947. április 24-én született Békéscsabán.

Miután a pozsonyi Comenius Egyetem jogi karán megszerezte diplomáját, a Nemesócsai Mezőgazdasági Szövetkezetben, majd a Vágfüzesi Mezőgazdasági Szövetkezetnél, később pedig a Marcelházán vállalati jogászként dolgozott. Részt vett a komáromi járás többi mezőgazdasági szövetkezetének átalakításában is: Keszegfalun, Csicsón, Tanyon, Nagykeszin és Kolozsnémán. 1993-tól 1999-ig gazdasági jogászként dolgozott Komáromban, elsősorban a közigazgatási joggal, a kereskedelmi joggal és a földjoggal foglalkozott. Részt vett a jogosultak visszaszolgáltatási igényének gyakorlásában. Az 1999-es ügyvédi vizsgát követően 2022-ig ügyvédként dolgozott, a közigazgatási jog, a kereskedelmi jog, a földjog és a büntetőjog területére fókuszálva. 2002. július 4-én nevezték ki a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának bírájává.

PRO URBE – Mgr. Korpás Éva

Korpás Éva a PRO URBE díjat kimagasló művészeti tevékenységéért és a népzenei hagyományok ápolásáért kapta.

Pályafutását a komáromi Hajós Néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte. A pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttesben való működése  után tizennégy éven át a budapesti Tükrös együttes énekese volt, akikkel 6 lemezt készített. E zenekar énekeseként 2001- ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. Pályafutása során együttműködött Balogh Kálmán cimbalomművésszel, Malek Andrea színművésszel és Berecz Andrással mesemondóval is. A Rév zenekar és a Rendhagyó Prímástalálkozó produkció szólóénekese. Munkáját az évek során a Fonogram Díjjal, három kategóriában is a Harmónia Díjjal, a Mikola Anikó-díjjal, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított Tehetségnagykövet-e címmel, a Pro Traditione díjjal, KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJJAL és NÉPI ÖRÖKSÉGÜNK PÉLDÁS MESTERE ÉS TANÍTVÁNYA“ címmel ismerték el.

Az autentikus népzene mellett 2007 óta a világzene is foglalkoztatja. Öt ilyen jellegű szólóalbumot jelentetett meg, melyből három gyermekeknek szól. Legújabb hanghordozója a Szívharang, melyben a népzenén keresztül fejezi ki a szerelem minden árnyalatát a női szemszögből megélve.

Művészi tevékenysége mellett szívügyének tekinti a fiatal tehetségek gondozását. Tanítványai sok helyezést értek már el a különböző versenyeken, ketten pedig a Duna Televízió által meghirdetett Fölszállott a páva népzenei vetélkedő televíziós fordulóiba is bekerültek. 2021. október 21-én a budapesti Zeneakadémián tartotta ünnepi szólókoncertjét, novemberben pedig szülővárosában, Komáromban is megörvendeztette ezzel a koncerttel az itthoni közönségét. Komárom város kulturális életében kifejtett jelentős tevékenységéért, a város hírnevének itthon és külföldön való öregbítéséért a város képviselőtestülete Korpás Évát PRO URBE díjjal tünteti ki.

CENA PRIMÁTORA – POLGÁRMESTERI DÍJ

PhD. Galo Vilmos

Galo Vilmos a polgármesteri díjat a komáromi közösség érdekében kifejtett helytörténeti tevékenységéért kapta.

Galo Vilmos 1978-ban született Rimaszombatban. A tornaljai iskolai évek után az ELTE Bölcsészettudományi karán történelem szakosként szerzett diplomát.

Első munkahelye a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola, majd egy gútai kitérő után 2012-től a Duna Menti Múzeum történész-muzeológusa.

2018-ban az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskoláján summa cum laude minősítéssel a történelemtudományok doktorává avatták művelődéstörténet szakterületen.

Alapító tagja, 2016-tól pedig alelnöke a Pro Museum – Társulás a Komáromi Múzeumi Tevékenység Támogatására polgári társulásnak. 2019-től a Duna Menti Múzeum Baráti Körének titkára. 2021-től elnökségi tagja a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulásának Kutatásainak középpontjában Komárom, ezen belül elsősorban a város egyháztörténete áll. Több komáromi és környékbeli kiállítás kurátora, de nevéhez kötődik Komárom három kültéri panelkiállításának az elkészítése is. Több helytörténeti brosúra és szórólap szövegének is a szerzője. 2015-ben útjára indította a Pro Museum Könyvek sorozatot, melynek célja a komáromi helytörténeti irodalom kiadása és terjesztése.  Eddig öt komáromi tematikájú kötetet sikerült kiadniuk. Galo Vilmos írta az öt nyelven megjelent turisztikai célokat szolgáló Komárom – Rövid városkalauz című útikalauzt is. A múzeumba kerülése óta szervezője a „Nec arte, nec marte” helytörténeti vetélkedőnek, melyen minden évben Észak- és Dél-Komárom alapiskolás csapati mérik össze várostörténeti ismereteiket.

Helena Greisingerová

Greisingerová Helena a polgármesteri díjat az egészségügyben végzett sokéves odaadó munkájáért kapta.

A komáromi Agel kórház egészségügyi nővére, Greisinger Helena 50 éve segíti a betegeket.

Kiskorában sokat betegeskedett és azok a napok, amiket a kórtermekben töltött, meghatározóvá váltak a számára.

A komáromi kórházba két héttel az érettségi bizonyítvány megszerzése után, 1971. július 1-én lépett be.

Hosszú évtizedes munkája alatt a fül-orr-gégészeti és a fekvőbeteg-osztályon dolgozott, majd a hematológiai-transzfúziós osztályra került. Amikor a kórház átszervezésre hivatkozva több egészségügyi alkalmazottnak felmondott, ő egy háziorvosi rendelőben dolgozott. A munka mellett időt talált a szakmai fejlődésre is, és házi-betegápolásra feljogosító oklevelet szerezett. Egy idő után a kórház újra megszólította állásajánlattal, melyet elfogadott. 2000-től a kórház nőgyógyászati rendelőjében kapott helyet, ahol 2012-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Szívére hallgatva ő mégis úgy döntött, hogy továbbra is dolgozni és gondoskodni fog a betegekről. Mint nyugdíjas helyettesít a nőgyógyászati és onkológiai osztályokon, a fertőzőbetegek osztályán és az újszülött osztályon. Negyedik éve a felnőtt sürgősségi rendelésen vállal ügyeleteket. A mai napig rajongva szereti a hivatását, 50 év elteltével is szívesen dolgozik a kórházban. Az évtizedek során több ezer páciensnek segített készségesen, megértőn és alázatosan.

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete a polgármesteri díjat a komáromi szervezett horgászat indulásának 100. évfordulója alkalmából és a sokéves aktív tevékenységéért kapta.

Komáromban a szervezett halászatnak ezeréves múltja van. Már a 11. században írásba foglalták a halászati jogokat. 13. századi érdekesség, hogy a komáromi vár alattvalói hallal is fizethették az adójukat.  A magyar országgyűlés 1518-ban törvénybe foglalta, hogy Komárom köteles ellátni a királyi konyhát hallal.

A Duna mente lakossága ősi jogának tekintette a halászatot, ám ez által a halállomány olyannyira megcsappant, hogy 1888-ban törvényt hoztak a halászat szabályozására.

Városunkban 1922-ben alakultak meg az első horgászegyesületek . A ma működő Horgász Szövetségnek Komáromból és a környező községekből 8 körzetben már több mint 3400 tagja van, akik közösségi munkával szépítik a horgászrevíreket, felügyelik a vizek tisztaságát, nevelik az ifjúságot és szervezik a hagyományos horgászversenyeket. Csapatban többszörös nyugat-szlovákiai bajnokok, a szlovák válogatottban is szép eredményeket értek el. A csehszlovák rekordtartó, Mészáros Ferenc is a komáromi egyesület tagja, aki 658 halat fogott 3 óra leforgása alatt.

Mgr. Szilva József

Szilva József a Polgármesteri díjat a pedagógusi pályán és a művészeti életben kifejtett széleskörű sikeres tevékenységéért kapta.

Született 1945. október 17. Garamvezekényben.

1962-ben kezdte meg tanulmányit a nyitrai Tanárképző Főiskolán, ahol 1967-ben szerzett rajztanári diplomát. 1980-85 között a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskola diákjaként folytatta tanulmányait.

Komáromban, 1978-ban kezdte munkásságát az akkori Művészeti Népiskolában, mint a képzőművészeti tagozat pedagógusa. 1982 és 1991 között az iskola igazgatóhelyettese volt.

Tanítványai máig rendszeres és eredményes szereplői a különböző képzőművészeti bel- és külföldi eseményeknek. Legutóbb 2021– ben a lengyelországi Toruň-ban megrendezett Grafikai biennálén a közel 5000 résztvevő közül 2 tanulója volt eredményes, de mint felkészítő pedagógus ő is MESTER oklevelet kapott.

A Komáromi Művészeti Alapiskolában végzett több évtizedes munkásága alatt számos diákot készített fel szakirányú tanulmányokra.

Nála végzett volt diákok névsora a teljesség igénye nélkül:

Bača Marek, Vikartovszky László, Csémy Krisztián, Takács Ákos, Takács Zoltán – ma jeles műépítészek.

Stirber Péter – neves csehországi restaurátor

Pézman Andrea – a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem professzora

Szalay Dániel –Nyitrai Konstantin Filózofus Egyetem tanára

Golasz Tímea – rajztanár, festőművész

Pedagógiai munkássága mellet alkotó művészként is tevékenykedik. Műveivel rendszeresen szerepel hazai és külföldi tárlatokon.

Tagja a : Szlovákiai  Képzőművészeti Úniónak

               Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének

              ART FÓRUMNAK

Eddigi kitüntetései: Szent Gorazd díj – kis plakettje

 Állami kitüntetés életjubileuma Alkalmából

Magyar Alkotóművészek Nívódíja

Art EXPO  – Budapest díja

Szilva József mint pedagógus, képzőművész, tantárgybizottság vezető és igazgatóhelyettes rendkívüli módon hozzájárult a komáromi Művészeti Alapiskola képzőművészeti tagozatának felvirágoztatásához és a diákok magas szintű képzéséhez. Saját munkáságával, ill. diákjai sikerein keresztül méltón képviselte/képviseli iskolánkat és városunkat hazánkban és külföldön is.

Tarics Lőrincz Margit in memoriam

Tarics Lőrincz Margit Komárom város polgármesterének díjat in momoriam a komáromi színház alapító tagjaként a közönség odaadó sokéves szolgálatáért kapta.

Tarics Lőrincz Margit 1933. augusztus 21-én született Komáromban. Születése óta Komáromban élt és dolgozott. Ő volt a Magyar Területi Színház legfiatalabb alapító tagja. Úgy, mint sokán mások, karrierjét ő is amatőr színésznőként kezdte. Színészi pályafutása elején fiatal hősnők nagyszerű karaktereit keltette életre. Eleinte nőies bája, természetes könnyedsége érvényesült a drámai és komikus szerepekben, majd a későbbiekben érett jellemábrázolása. Művészi pályafutásának több mint hat évtizede alatt 200-nál is több szerepet játszott el. A Szlovák Rádió magyar adásában több hangjátékban szerepelt, hallhattuk őt a Kossuth Rádióban, valamint láthattuk tíz magyar és szlovák filmben.

Munkásságát számtalan díjjal jutalmazták, mint pl. az Irodalmi Alap életmű díja, a Szlovák Köztársaság ezüst plakettje és a Pro Cultura Hungarica díj. Munkája elismeréseként háromszor kapott Polgármesteri díjat. Ő volt a Széna téri parkban található szabadtéri színészmúzeum megálmodója is.

További hírek
Bérlakások igényelhetőek Őrsújfalun

Komárom város értesíti a lakosokat, hogy folyamatban van a volt örsújfalui alapiskola átépítése, mely során 14 városi bérlakás kerül kialakításra. Az új…

28. 06. 2022
2022. 06. 28.
Részletek megjelenítése
A Verejné prístavy a.s. bemutatta a kikötő fejlesztési terveit

Június 23-án, csütörtök délután a Verejné prístavy a.s. bemutatta a komáromi kikötő fejlesztési terveit, elsősorban a környezeti hatásaira tekintettel. A…

24. 06. 2022
2022. 06. 24.
Részletek megjelenítése
Hivatalosan át lett adva az új sürgősségi osztály

Június 23-án, csütörtökön délben hivatalosan át lett adva az új sürgősségi osztály a komáromi kórházban. A közel 11,2 millió eurós befektetés nagy része (8,2…

24. 06. 2022
2022. 06. 24.
Részletek megjelenítése
A legeredményesebb diákokat díjazták

Kedden délelőtt az iskolák legeredményesebb diákjait díjazta Komárom város. Két év kihagyás után kerülhetett sor újra az eseményre, amelyen jelen voltak az…

24. 06. 2022
2022. 06. 24.
Részletek megjelenítése