Város
Komárom
Amelyből árad a történelem
28. ápr. 2022 8:15
2022. ápr. 28. 8:15
Ünnepi díjátadó

Díszpolgár – Rudolf  Čerňanský alias Čeku

Čerňanský Rudolfnak a Dízspolgári címet jelentős zenei tevékenységéért és Komárom város jó hírnevének öregbítéséért kapta.

Énekesi pályájának kezdetei a Showels együtteshez kötődnek, amelyhez 16 évesen csatlakozott. Az kötelező katonai szolgálat után a fiatal Čeku letette a Slovkoncert  hivatásos művészi vizsgáit – ​​ akkoriban ez volt azon kevés legális lehetőségek egyike, amelyekkel átléphették a nyugati határokat. A komáromi régió amatőr zenekarai közül elsőként a Modifik együttesnek sikerült ezt elérni.

A meghallgatások után a fiúk zenéltek Norvégiában, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Belgiumban. Čeku saját elmondása szerint, ez volt karrierje csúcspontja, pedig többet is elérhettek volna, de a zenekar tagjai nem akarták elhagyni Komáromot.

A nyolcvanas években még több zenekarban is énekelt, de az utolsó 25 évben már csak lemezlovasként tevékenykedik – habár nem tartja magát modern, saját mixeket keverő DJ-nek, ő inkább olyan zenét játszik, amely szórakoztatja az embereket, és egy kis nosztalgiázásra ad alkalmat az idősebb generációk számára. Már három éve nyugdíjas – a hétvégéken zenél, a hétköznapokon pedig családi körben otthon pihen.

Rudolf “Čeku” Čerňanský Komárom szimbóluma, neve egyet jelent minőségi szórakozatással. Bár két évtizede Gútán él, Komáromhoz erős szálak fűzik. Erről tanúskodik a „Járom az utam” című dalhoz készített, nagy népszerűségnek örvendő videóklipje is.

Rudolf “Čeku” Čerňanský 2021. október 2-án ünnepelte 70. születésnapját. Hisszük, hogy még hosszú évekig szórakoztatja majd a komáromiakat, és egyéniségével pozitív energiákat mozgat meg.

PRO URBE – JUDr. Horváth György in memoriam

Horváth György, in momoriam,  a PRO URBE díjat alkotmánybíróként az igazságszolgáltatásban kifejtett jelentős munkásságáért és városunk jó hírnevének öregbítéséért kapta.  A díjat lánya, doktor Koczkás Andrea vette át.

1947. április 24-én született Békéscsabán.

Miután a pozsonyi Comenius Egyetem jogi karán megszerezte diplomáját, a Nemesócsai Mezőgazdasági Szövetkezetben, majd a Vágfüzesi Mezőgazdasági Szövetkezetnél, később pedig a Marcelházán vállalati jogászként dolgozott. Részt vett a komáromi járás többi mezőgazdasági szövetkezetének átalakításában is: Keszegfalun, Csicsón, Tanyon, Nagykeszin és Kolozsnémán. 1993-tól 1999-ig gazdasági jogászként dolgozott Komáromban, elsősorban a közigazgatási joggal, a kereskedelmi joggal és a földjoggal foglalkozott. Részt vett a jogosultak visszaszolgáltatási igényének gyakorlásában. Az 1999-es ügyvédi vizsgát követően 2022-ig ügyvédként dolgozott, a közigazgatási jog, a kereskedelmi jog, a földjog és a büntetőjog területére fókuszálva. 2002. július 4-én nevezték ki a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának bírájává.

PRO URBE – Mgr. Korpás Éva

Korpás Éva a PRO URBE díjat kimagasló művészeti tevékenységéért és a népzenei hagyományok ápolásáért kapta.

Pályafutását a komáromi Hajós Néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte. A pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttesben való működése  után tizennégy éven át a budapesti Tükrös együttes énekese volt, akikkel 6 lemezt készített. E zenekar énekeseként 2001- ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. Pályafutása során együttműködött Balogh Kálmán cimbalomművésszel, Malek Andrea színművésszel és Berecz Andrással mesemondóval is. A Rév zenekar és a Rendhagyó Prímástalálkozó produkció szólóénekese. Munkáját az évek során a Fonogram Díjjal, három kategóriában is a Harmónia Díjjal, a Mikola Anikó-díjjal, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított Tehetségnagykövet-e címmel, a Pro Traditione díjjal, KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJJAL és NÉPI ÖRÖKSÉGÜNK PÉLDÁS MESTERE ÉS TANÍTVÁNYA“ címmel ismerték el.

Az autentikus népzene mellett 2007 óta a világzene is foglalkoztatja. Öt ilyen jellegű szólóalbumot jelentetett meg, melyből három gyermekeknek szól. Legújabb hanghordozója a Szívharang, melyben a népzenén keresztül fejezi ki a szerelem minden árnyalatát a női szemszögből megélve.

Művészi tevékenysége mellett szívügyének tekinti a fiatal tehetségek gondozását. Tanítványai sok helyezést értek már el a különböző versenyeken, ketten pedig a Duna Televízió által meghirdetett Fölszállott a páva népzenei vetélkedő televíziós fordulóiba is bekerültek. 2021. október 21-én a budapesti Zeneakadémián tartotta ünnepi szólókoncertjét, novemberben pedig szülővárosában, Komáromban is megörvendeztette ezzel a koncerttel az itthoni közönségét. Komárom város kulturális életében kifejtett jelentős tevékenységéért, a város hírnevének itthon és külföldön való öregbítéséért a város képviselőtestülete Korpás Évát PRO URBE díjjal tünteti ki.

CENA PRIMÁTORA – POLGÁRMESTERI DÍJ

PhD. Galo Vilmos

Galo Vilmos a polgármesteri díjat a komáromi közösség érdekében kifejtett helytörténeti tevékenységéért kapta.

Galo Vilmos 1978-ban született Rimaszombatban. A tornaljai iskolai évek után az ELTE Bölcsészettudományi karán történelem szakosként szerzett diplomát.

Első munkahelye a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola, majd egy gútai kitérő után 2012-től a Duna Menti Múzeum történész-muzeológusa.

2018-ban az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskoláján summa cum laude minősítéssel a történelemtudományok doktorává avatták művelődéstörténet szakterületen.

Alapító tagja, 2016-tól pedig alelnöke a Pro Museum – Társulás a Komáromi Múzeumi Tevékenység Támogatására polgári társulásnak. 2019-től a Duna Menti Múzeum Baráti Körének titkára. 2021-től elnökségi tagja a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulásának Kutatásainak középpontjában Komárom, ezen belül elsősorban a város egyháztörténete áll. Több komáromi és környékbeli kiállítás kurátora, de nevéhez kötődik Komárom három kültéri panelkiállításának az elkészítése is. Több helytörténeti brosúra és szórólap szövegének is a szerzője. 2015-ben útjára indította a Pro Museum Könyvek sorozatot, melynek célja a komáromi helytörténeti irodalom kiadása és terjesztése.  Eddig öt komáromi tematikájú kötetet sikerült kiadniuk. Galo Vilmos írta az öt nyelven megjelent turisztikai célokat szolgáló Komárom – Rövid városkalauz című útikalauzt is. A múzeumba kerülése óta szervezője a „Nec arte, nec marte” helytörténeti vetélkedőnek, melyen minden évben Észak- és Dél-Komárom alapiskolás csapati mérik össze várostörténeti ismereteiket.

Helena Greisingerová

Greisingerová Helena a polgármesteri díjat az egészségügyben végzett sokéves odaadó munkájáért kapta.

A komáromi Agel kórház egészségügyi nővére, Greisinger Helena 50 éve segíti a betegeket.

Kiskorában sokat betegeskedett és azok a napok, amiket a kórtermekben töltött, meghatározóvá váltak a számára.

A komáromi kórházba két héttel az érettségi bizonyítvány megszerzése után, 1971. július 1-én lépett be.

Hosszú évtizedes munkája alatt a fül-orr-gégészeti és a fekvőbeteg-osztályon dolgozott, majd a hematológiai-transzfúziós osztályra került. Amikor a kórház átszervezésre hivatkozva több egészségügyi alkalmazottnak felmondott, ő egy háziorvosi rendelőben dolgozott. A munka mellett időt talált a szakmai fejlődésre is, és házi-betegápolásra feljogosító oklevelet szerezett. Egy idő után a kórház újra megszólította állásajánlattal, melyet elfogadott. 2000-től a kórház nőgyógyászati rendelőjében kapott helyet, ahol 2012-es nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Szívére hallgatva ő mégis úgy döntött, hogy továbbra is dolgozni és gondoskodni fog a betegekről. Mint nyugdíjas helyettesít a nőgyógyászati és onkológiai osztályokon, a fertőzőbetegek osztályán és az újszülött osztályon. Negyedik éve a felnőtt sürgősségi rendelésen vállal ügyeleteket. A mai napig rajongva szereti a hivatását, 50 év elteltével is szívesen dolgozik a kórházban. Az évtizedek során több ezer páciensnek segített készségesen, megértőn és alázatosan.

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete a polgármesteri díjat a komáromi szervezett horgászat indulásának 100. évfordulója alkalmából és a sokéves aktív tevékenységéért kapta.

Komáromban a szervezett halászatnak ezeréves múltja van. Már a 11. században írásba foglalták a halászati jogokat. 13. századi érdekesség, hogy a komáromi vár alattvalói hallal is fizethették az adójukat.  A magyar országgyűlés 1518-ban törvénybe foglalta, hogy Komárom köteles ellátni a királyi konyhát hallal.

A Duna mente lakossága ősi jogának tekintette a halászatot, ám ez által a halállomány olyannyira megcsappant, hogy 1888-ban törvényt hoztak a halászat szabályozására.

Városunkban 1922-ben alakultak meg az első horgászegyesületek . A ma működő Horgász Szövetségnek Komáromból és a környező községekből 8 körzetben már több mint 3400 tagja van, akik közösségi munkával szépítik a horgászrevíreket, felügyelik a vizek tisztaságát, nevelik az ifjúságot és szervezik a hagyományos horgászversenyeket. Csapatban többszörös nyugat-szlovákiai bajnokok, a szlovák válogatottban is szép eredményeket értek el. A csehszlovák rekordtartó, Mészáros Ferenc is a komáromi egyesület tagja, aki 658 halat fogott 3 óra leforgása alatt.

Mgr. Szilva József

Szilva József a Polgármesteri díjat a pedagógusi pályán és a művészeti életben kifejtett széleskörű sikeres tevékenységéért kapta.

Született 1945. október 17. Garamvezekényben.

1962-ben kezdte meg tanulmányit a nyitrai Tanárképző Főiskolán, ahol 1967-ben szerzett rajztanári diplomát. 1980-85 között a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskola diákjaként folytatta tanulmányait.

Komáromban, 1978-ban kezdte munkásságát az akkori Művészeti Népiskolában, mint a képzőművészeti tagozat pedagógusa. 1982 és 1991 között az iskola igazgatóhelyettese volt.

Tanítványai máig rendszeres és eredményes szereplői a különböző képzőművészeti bel- és külföldi eseményeknek. Legutóbb 2021– ben a lengyelországi Toruň-ban megrendezett Grafikai biennálén a közel 5000 résztvevő közül 2 tanulója volt eredményes, de mint felkészítő pedagógus ő is MESTER oklevelet kapott.

A Komáromi Művészeti Alapiskolában végzett több évtizedes munkásága alatt számos diákot készített fel szakirányú tanulmányokra.

Nála végzett volt diákok névsora a teljesség igénye nélkül:

Bača Marek, Vikartovszky László, Csémy Krisztián, Takács Ákos, Takács Zoltán – ma jeles műépítészek.

Stirber Péter – neves csehországi restaurátor

Pézman Andrea – a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem professzora

Szalay Dániel –Nyitrai Konstantin Filózofus Egyetem tanára

Golasz Tímea – rajztanár, festőművész

Pedagógiai munkássága mellet alkotó művészként is tevékenykedik. Műveivel rendszeresen szerepel hazai és külföldi tárlatokon.

Tagja a : Szlovákiai  Képzőművészeti Úniónak

               Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének

              ART FÓRUMNAK

Eddigi kitüntetései: Szent Gorazd díj – kis plakettje

 Állami kitüntetés életjubileuma Alkalmából

Magyar Alkotóművészek Nívódíja

Art EXPO  – Budapest díja

Szilva József mint pedagógus, képzőművész, tantárgybizottság vezető és igazgatóhelyettes rendkívüli módon hozzájárult a komáromi Művészeti Alapiskola képzőművészeti tagozatának felvirágoztatásához és a diákok magas szintű képzéséhez. Saját munkáságával, ill. diákjai sikerein keresztül méltón képviselte/képviseli iskolánkat és városunkat hazánkban és külföldön is.

Tarics Lőrincz Margit in memoriam

Tarics Lőrincz Margit Komárom város polgármesterének díjat in momoriam a komáromi színház alapító tagjaként a közönség odaadó sokéves szolgálatáért kapta.

Tarics Lőrincz Margit 1933. augusztus 21-én született Komáromban. Születése óta Komáromban élt és dolgozott. Ő volt a Magyar Területi Színház legfiatalabb alapító tagja. Úgy, mint sokán mások, karrierjét ő is amatőr színésznőként kezdte. Színészi pályafutása elején fiatal hősnők nagyszerű karaktereit keltette életre. Eleinte nőies bája, természetes könnyedsége érvényesült a drámai és komikus szerepekben, majd a későbbiekben érett jellemábrázolása. Művészi pályafutásának több mint hat évtizede alatt 200-nál is több szerepet játszott el. A Szlovák Rádió magyar adásában több hangjátékban szerepelt, hallhattuk őt a Kossuth Rádióban, valamint láthattuk tíz magyar és szlovák filmben.

Munkásságát számtalan díjjal jutalmazták, mint pl. az Irodalmi Alap életmű díja, a Szlovák Köztársaság ezüst plakettje és a Pro Cultura Hungarica díj. Munkája elismeréseként háromszor kapott Polgármesteri díjat. Ő volt a Széna téri parkban található szabadtéri színészmúzeum megálmodója is.

További hírek
Fedezd fel a sportolási lehetőségeket városodban!

Új weboldalt indított útjára két Komárom városa. Az ez alkalamból megtartott sajtótájékoztatón Keszegh Béla polgármester jelentette be, hogy a közösen…

9. 07. 2024
2024. 07. 9.
Részletek megjelenítése
Rendkívüli állapot

2024. június 26-án 20.00 órakor rendkívüli állapotot és a 3. szintű árvízi tevékenységet hirdettek ki a felhőszakadás miatt, amely jelentős károkat okozott a…

1. 07. 2024
2024. 07. 1.
Részletek megjelenítése
Gyűjtőudvar az ünnepnapon zárva tart

A Komáromi városi hivatal illetékes főosztálya értesíti a lakosokat, hogy a Harcsásiúton üzemelő gyűjtőudvaraz államünnep idején – július 5-én (pénteken)…

1. 07. 2024
2024. 07. 1.
Részletek megjelenítése
A komposztáló az ünnepnapon zárva tart

A Komáromi városi hivatal illetékes főosztálya értesíti a lakosokat, hogy Komáromban a Gadóci úton üzemelő komposztáló telep az államünnep idején – július 5…

1. 07. 2024
2024. 07. 1.
Részletek megjelenítése