Város
Komárom
Amelyből árad a történelem
29. jan. 2024 7:39
2024. jan. 29. 7:39
2023-ban történt

Kihívásokkal teli év volt a tavalyi a családok és az önkormányzatok számára egyaránt. Kevesebb pénzt kaptak az önkormányzatok, amely megnehezíti a szolgáltatások bebiztosítását. A várost jelentősen érintik a magasabb árak és az infláció, emellett újabb kötelezettségeknek is meg kell felelni.


Erőd felújítás
Folytatódott az erőd felújítása, 2023-ban egy 1 millió euró értékű fejlesztést sikerült lezárni, amely kapcsán egy új turisztikai iroda nyílik az erődben, megújult a homlokzat egy része és egy járdaszakasz. Egy trafóállomás is létesül, amely lehetővé teszi a nagyobb rendezvények megvalósítását és további fejlesztéseket. A város benyújtott egy újabb pályázati anyagot a fejlesztések folytatására.

Fejlesztések a kajak-kenu klubban
Párhuzamosan két fejlesztés is zajlott a Vág-parti klubban. Az egyik keretén belül az energia hatékonyságot fejlesztették hőszivattyúk segítségével. A projekt értéke meghaladta a 203 ezer eurót. A másik nyertes pályázat keretén belül az edzési lehetőségek és körülmények bővülnek klub épületén belül és kívül.

16 új bérlakás
2022-ben 14, 2023-ban 16 új fészekrakó bérlakás készült el állami támogatással. A modern, energetikailag hatékony, parkolóhellyel kialakított lakásokat decemberben vehették át az új lakók. Az önkormányzat megkezdte további 88 bérlakás építésének az előkészületeit.

Kerékpáros fejlesztések
Újabb kerékpárút szakaszra nyert pályázati támogatást a város, melynek építése megvalósul az év elején. Az újabb támogatási kérvény is elkészült, hogy tovább folytatódjon a kerékpárutak építése, emellett pedig a járdák felújítása. Minden önkormányzati iskolában kerékpár tárolók kerültek kialakításra, ugyancsak pályázati forrásból.

Megnyílt a komposztáló
Novemberben megnyílt a komposztáló Gadócon, amely 2244 tonna zöld hulladék feldolgozására képes évente. A komáromi lakosok ingyen adhatják le a zöld hulladékot és ingyen vihetnek majd komposztot a telepről. Az 1,47 millió eurós fejlesztésből nem csak a telephely épült ki, de gépekkel is fel lett szerelve a korszerű komposztáló.

Új játszóterek
Két új játszótér-pihenőpark építése is megkezdődött 2023-ban. Őszre készült el a Čistinka park a Holt-Vág mellett, mely a LIDL áruház játéka során harcoltak ki a lakosok. A mintegy 260 ezer eurós értékű játszótér alapjainak kialakítását az önkormányzat vállalta. Elkezdődött a Rodinka játszótér építése is, amely fából készült, inkluzív játszóteret alakít ki a Holt-Vág partján.

Megújult a Petőfi park
Petőfi Sándor születésének 200 évfordulója alkalmából megújult a Petőfi utcában. A szobor környékét revitalizálták, új kültéri bútorokkal felszerelve. A park területére olyan QR kódok kerültek, amely leolvasásával Petőfi verseket lehet hallgatni a Jókai színház színészeinek az előadásában.

KOMVak körforgalom
A KOMVaK főépülete melletti körforgalom egy egyedi alkotással bővült, felhívva a figyelmet a legjobb minőségű komáromi vízre és a vízszolgáltatás komoly múltjára.

Béke utcai óvoda
Új külsőt kapott a Béke utcai óvoda. A szlovák és magyar gyerekeket is fogadó óvodába 80 gyermek jár. A felújítás és a külső hőszigetelés kiadásai meghaladták a 300 ezer eurót, amelynek nagy részét a város külső pályázati támogatásból fedezett.

Átfogózöld program
Több zöld kezdeményezés indult a városban. A város saját faiskolát alakított ki. Az év folyamán több száz fa került kiültetésre. Ősszel megvalósult a Fogadj örökbe egy fát akció, amely keretén belül a lakosok kaptak ajándékba dísz- és gyümölcs fákat. Elkészült egy nagy zöld pályázati anyag, melynek célja a zöld területek további bővítése és a közösségi terek zöldítése.

Kukatárolók felújítása
Az elmúlt években folyamatos volt a kukatárolók felújítása, de 2023-ban az eddigi legmagasabb összeget fordított erre a célra a város a saját költségvetéséből, mintegy negyed millió eurót. A jövőben tovább folytatódnak a tárolók felújítása, befedése és bezárása, hogy nagyobb legyen a rend a tárolók körül és javuljon a szeparálás mértéke.

Közvilágítás felújítása
2023-ban megkezdődött az eddigi legnagyobb mértékű közvilágítás felújítás Komáromban, mintegy másfél millió euró értékben. Számos utcában lecserélték a lámpafejeket, de néhol az oszlopokat és a vezetékeket is cserélték. Néhány helyen kiépült a közvilágítás. A fejlesztés, mellyel nem csak a világítás színvonala lesz magasabb, de jóval gazdaságosabb, az idei év tavaszán zárul.

Parkolóhelyek építése
2023-ban lezajlott az egyik legnagyobb parkolóhely bővítés városunkban. 300 ezer euró értékben létesültek parkolóhelyek a lakótelepeken. A parkolás körülményeinek javítása tovább zajlik az idei éveben. Egyes helyeken a járdákon is lehet kijelölt parkolás, gyűjtő parkolóhelyek létesülnek, és bevezetésre kerül a parkolási rend, hogy minden családnak legyen parkolóhelye.

Útépítések befejezése
2023-ban befejeződött a nagy útfelújításai projekt következő szakasza, amely során 16 utca teljesen fel lett újítva. A város több helyén újultak meg teljes szakaszok, néhol új út/körforgalom került kiépítésre, de több helyen a járda is a felújítás részét alkotta. A költségek meghaladták az 5,4 millió eurót.

VII lakótelep revitalizáció
Befejeződött a VII lakótelep revitalizációs programja, mely a lakótelep több részét érintette. A 450 ezer eurós fejlesztés nagy részét a város pályázati forrásból fedezte. Új járdák és parkolóhelyek létesültek, játszótérrel és kültéri bútorral gyarapodott a lakórész. A projekt részeként felújításra került a multifunkciós pálya is.

További hírek
Biológiai gyérítés harmadik alkalommal

A magas vízállásnak köszönhetően több régióban várható a szúnyogok elszaporodása. Komárom több olyan területtel van körbe véve, ahol feljött a víz és…

13. 06. 2024
2024. 06. 13.
Részletek megjelenítése
Renoválják a művészeti iskola ablakait

A művészeti iskola történelmi épületében az ablakok már nagyon elhasználódtak, valahol balesetveszélyesek voltak. A képviselő testület a legutóbbi ülésén…

7. 06. 2024
2024. 06. 7.
Részletek megjelenítése
Új csapok a temetőben

Az elmúlt napokban a KOMVaK vállalat a katolikus temetőn belül telepített 13 új vízcsapot, ilyen formában segítve az ottani körülményeket. A katolikus…

7. 06. 2024
2024. 06. 7.
Részletek megjelenítése
Óvjuk meg a közösségi tereket

Néhány lakossági észrevétel érkezett a fürdő előtti parkolással kapcsolatosan. A díjszabás emelkedett, továbbá az idősáv is bővült, mikor parkolási díjat kell…

6. 06. 2024
2024. 06. 6.
Részletek megjelenítése