Mesto
Komárno
Kde to dýcha históriou
6. Oct 2022 10:27
2022. Oct 6. 10:27
Vyhodnotili najlepších športovcov mesta

V stredu popoludní sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie najlepších športovcov mesta Komárna za roky 2020 a 2021. Tento rok, netradične, sa vyhodnotili dva ročníky, nakoľko sa z dôvodu pandémie toto podujatie v uplynulých rokoch neuskutočnilo. Nominácie športových klubov vyhodnotila komisia športu a mládeže mestského zastupiteľstva, ktorá vybrala tých najlepších. K športovcom sa prihovorili a ich výkony ocenili predseda a podpredseda komisie športu a mládeže, Dávid Kováč a Róbert Mihalička, ocenenie odovzdali primátor mesta, Béla Keszegh, a viceprimátor mesta, Ondrej Gajdáč, spolu s vedúcimi predstaviteľmi komisie. Aj počas uplynulých rokov dosiahli komárňanskí športovci mimoriadne výsledky, vďaka ktorým šíria dobré meno nášho mesta a motivujú k športovaniu mladú aj staršiu generáciu. Zvláštne poďakovanie patrí Hotelu Európa, ktorý podporil našich športovcov.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2020 v kategórii Mládež – olympijsky šport – jednotlivci sa stáva:  Filip Podleiszek – Kajak & kanoe klub Komárno

Filip Podleiszek :

Filip Podleiszek je študentom gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka,  kanoistike sa venuje od svojich 8.  rokov. Hneď si tento šport  obľúbil a svojim svedomitým prístupom sa  vypracoval na najvyššie priečky na celosvetových pretekoch. Kvalifikoval  sa na súťaž olympijských nádejí, ktoré sa žiaľ  neuskutočnili kvôli pandemií, tak ako všetky medzinárodné preteky. Jeho cieľom je získať olympijskú  medailu. Na Majstrovstvách Slovenska v K1 1000m získal 1. miesto, v  K2 1000m, 1. miesto , v  K2 500m 1. miesto ,v K2 200m 1. miesto a v K1 5000m 3. miesto.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2020 v kategórii  Dospelí –olympijsky šport – kolektív sa stáva : Volejbalový klub Spartak UJS Komárno

Volejbalový klub z Komárna sa poskladal takmer od základov nanovo v sezóne 2019/2020 na konkurencieschopný tím tak, že ich forma stúpala až natoľko, že sa v skrátenej pandemickej sezóne dostali kvalitnými výkonmi na bronzový extraligový stupienok. Cenný kov získal VK Spartak UJS Komárno po piatich rokoch, tentoraz však prakticky od nuly, keď družstvo začalo až v druhej najvyššej súťaži, no s novou filozofiou, so zreteľom na výchovu mládeže a domácich odchovancov a úspech sa v roku 2020 dostavil v podobe tretieho miesta.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2020 v kategórii Dospelí –olympijsky šport – jednotlivci sa stáva: Ildikó Csiba

Ildikó Csiba :

Členkou Športového klubu PIKO-BIKE je od roku 2015. Odvtedy sa aktívne zúčastňuje súťaži tak v cestnej, ako aj v horskej cyklistike. Od roku 2015 získala na domácich aj zahraničných súťažiach celkovo 17 zlatých, 20 strieborných a 13 bronzových medailí. V roku 2020 bola žiaľ väčšina pretekov zrušená. V pretekoch, ktoré sa konali, získala na  Medzinárodnom kole maďarského pohára v cestnej cyklistike Brigetio  prvé miesto, na PIKO-BIKE Maratóne kategória cestná cyklistika 1.miesto a v Piko – Bike Maratóne kategória MTB  3.miesto.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2020 v kategórii Mládež – neolympijsky šport – jednotlivci  sa stáva Mária Kovaříková

Mária Kovaříková

Úspešná hráčka, venuje sa šachu dlhé roky, je členkou šachového klubu v Komárne. Reprezentuje mesto na domácich aj medzinárodných súťažiach, nielen v mládežníckych, ale aj v kategóriách pre dospelých.

V roku 2020 sa konala Veľká cena mládeže v Banskej  Bystrici, kde získala 1. miesto. Na šachovom turnaji TALENT –  5. turnaj, v kategórii D 14 – získala, 2. miesto . Na  Majstrovstvách Slovenska v  RAPID šachu jednotlivcov (Topol’čany) – sa umiestnila na  9. mieste a na Majstrovstvách SR žiačky Základných škôl online získala – 2. miesto.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2020 v kategórii Dospelí  – neolympijsky šport – jednotlivci  sa stáva: Jakub Vedej

Jakub Vedej

Od malička športuje, najskôr bojové, potom silové športy. Je príslušníkom policajného zboru v Bratislave, pochádza z Dubnice nad Váhom, momentálne žije v Hurbanove.

Na Majstrovstvách Slovenska silných mužov, ktoré sa konali v Piešťanoch získal 1. miesto a na Majstrovstvách Slovenska v dvíhaní klady v Trenčíne sa umiestnil na 2. mieste.

Najsilnejším Slovákom v roku 2020 v kategórii do 90 kilogramov sa stal Jakub Vedej .

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2020 v kategórii tréner sa stáva : František Dosúdil.

František Dosúdil

Pôsobil v roku 2020 vo funkcii trénera v Kajak & kanoe klube Komárno, kde mal na starosti prípravu kadetov a juniorov. Zároveň bol členom Realizačného tímu juniorov a na základe dosiahnutých výsledkov bolo z jeho tréningovej skupiny zaradených do slovenskej reprezentácie kadetov (15 a 16 ročných) 5 pretekárov Kajak & kanoe klubu Komárno. Aj napriek zložitej situácii v roku 2020, ktorá bola spôsobená pandémiou koronavírusu  a podmienky na športovú činnosť boli obmedzené,  hľadal možnosti, ako  pokračovať v športovej  príprave svojich  zverencov.   Jeho práca  bola odmenená, keď si jeho zverenci na Majstrovstvách Slovenska na krátke trate vybojovali celkom 7  titulov Majstrov Slovenska. František Dosúdil sa veľmi aktívne podieľal na úspešnom priebehu 62. ročníka  Veľkej ceny Komárna, nielen vo funkcii trénera , ale odviedol veľký kus práce aj vo funkcii organizátora tohto podujatia.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii  Mládež –olympijsky šport – kolektív sa stáva: TJ STEP Biosaurus Basketball Academy Komárno

TJ STEP Biosaurus Basketball Academy

V sezóne 2021/2022 mala basketbalová akadémia Biosaurus  prihlásené 4 vekové kategórie pod hlavičkou Slovenskej basketbalovej asociácie. Jednalo sa  o družstvá U11, U12, U13 a U17. Až s troma kategóriami sa klubu podarilo postúpiť na záverečné turnaje majstrovstiev Slovenska v tejto sezóne (U11, U12, U17) čo znamená obrovský úspech pre  klub.

V kategórii U11 sa dokonca organizujú majstrovstvá Slovenska v Komárne v mestskej športovej hale. Okrem domácich súťaží, aj túto sezónu sa rozhodli prihlásiť do medzinárodnej súťaže EYBL s kategóriou U17 (European Youth Basketball League), kde  jeden turnaj hostili práve v našom meste.

Členská základňa klubu sa každým rokom rozrastá a  postupom času začínajú prichádzať aj zaslúžené úspechy, ktoré určite motivujú všetkých hráčov v ich basketbalovom napredovaní.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii  Mládež –olympijsky šport – jednotlivci sa stáva: Ľudovít Tóth

Ľudovít  Tóth

Začal s rýchlostnou kanoistikou ako 9 ročný a od malička bol  húževnatý a svedomitý.

Už v mladom veku získal titul majstra Slovenska a stále potvrdzuje svoju  vysokú výkonnosť.

V roku 2021 medzi jeho  najvýznamnejšie dosiahnuté výsledky patria:

– Medzinárodná regata juniorov – K1 1000m, K2 500m, K4 500m, K2 200m – 1.miesto K1 500m 2.miesto.

– Majstrovstvá Slovenska – krátke trate  K2 1000m- 1.miesto , K2 500m – 1 miesto

K1 1000m – 2.miesto, K2 200m – 2.miesto

– Majstrovstvá Slovenska maratón  K1- 15 400 m – 1.miesto

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii  Dospelí –olympijsky šport – kolektív sa stáva :

K4 –v zložení Erik Vlček, Adam Botek  a Volejbalový klub Spartak UJS Komárno

V tejto kategórii sa športová komisia rozhodla o udelenie dvoch ocenení.

Adam Botek

24 ročný kajakár, odchovanec komárňanskej rýchlostnej kanoistiky, člen Športového centra polície, reprezentant SR v rýchlostnej kanoistike.

Adam Botek sa narodil v Mekke rýchlostnej kanoistiky – v Komárne. Odmala sa venoval viacerým športom, napokon ho však vo veku 10 rokov zlákala kanoistika.

Za rok  2021 získal tri medaily zo všetkých vrcholových podujatí, na ktorých sa slovenský štvorkajak predstavil.

Erik Vlček

40 ročný kajakár, odchovanec komárňanskej rýchlostnej kanoistiky, člen Športového centra polície, reprezentant SR v rýchlostnej kanoistike.

Vo svojich 40 rokoch je slovenským najúspešnejším olympionikom, skvelým športovcom i človekom.

K4 v Tokiu ukázal svoju silu už v rozjazde, kde s prehľadom postúpil aj zo semifinále a vo finále napokon získal bronzovú medailu v K4 na 500m.

K4  opäť potvrdila, že sa vie výborne pripraviť na olympijské hry, bronz je nádherný výsledok.

Volejbalový klub Spartak UJS:

Družstvu Volejbalového klubu Spartak UJS Komárno sa v roku 2021 podaril historický úspech, keď volejbalisti Komárna získali extraligový titul, čiže sú majstrami Slovenska, čomu predchádzala bronzová medaila z roku 2020. V kolektívnom športe je to mimoriadne zriedkavý úspech, najmä v našich končinách. V kádri majstrov Slovenska sú aj štyria komárňanskí odchovanci, ktorí sú príkladom vyrastajúcej a ambicióznej mládeže, ktorá sa učí popri skúsených volejbalistoch, ktorí pochodili svet a svoje skúsenosti sa rozhodli odovzdávať mládeži v Komárne. Tento úspech je podčiarknutý aj ďalších historickým míľnikom, keď sa Komárno zúčastnilo ako prvý slovenský klub v novodobej histórii v najprestížnejšej klubovej súťaži Lige Majstrov. Všetko je to mimoriadne výnimočný príklad pre mládež, ktorej sa v klube intenzívne venujú v 12 rôznych kategóriách mužskej i ženskej zložky, dohromady viac ako 150 členom a je veľká nádej, že to bude v najbližšom období ešte viac.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii Dospelí –olympijsky šport – jednotlivci sa stáva: Mariana Petrušová

Mariana Petrušová

22 ročná kajakárka, odchovankyňa  komárňanskej rýchlostnej kanoistiky, členka Športového centra polície, reprezentantka SR v rýchlostnej kanoistike.

V roku 2021 získala  na:

Na majstrovstvách sveta U23  Montemor: bronzová medaila v K1 na 1000 m

Na majstrovstvách Európy U23 Poznaň: strieborná medaila v K1 na 500 m a

bronzová medaila v K2 na 500 m – v spoločnej lodi s Lisou Mariou Gamsjäger

Na majstrovstvách Európy Seniorov Poznaň: bronzová medaila v K1 na 1000 m

Je 7 násobná majsterka Slovenska  v disciplínach K1, K2 a K4 na 200 m, 500 m a 1000 m.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii Mládež – neolympijsky šport –  sa stáva:  Barbara Nikolett Bazinská

Barbara Nikolett Bazinská je pretekárka rýchlostných motorových člnov v mládežníckej kategórie Formula Future. Navštevuje Strednú odbornú školu polygrafickú v Bratislave. Rada fotí, cestuje a úplne najviac preteká.

V roku 2021 sa umiestnila na Majstrovstvách sveta OSY 400 Jedovnice v  Českej republike  na 6.mieste, na Majstrovstvách Európy OSY-400 Znin v Poľskej republike na 6.mieste a na Majstrovstvách Slovenska Formula FUTURE skončila na  3. mieste.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii Dospelí – neolympijsky šport –  sa stáva: Daniel Konyári

Daniel Konyári

Je členom WOLF FIGHT klubu od roku 2018. Predtým sa venoval zápaseniu.

V roku 2021 sa konali v Bosne a Hercegovine Majstrovstvá brazílskeho jiu-jitsu . Slovensko na medzinárodnej súťaži a nie hocijakej reprezentoval pretekár Daniel Konyári, ktorý súťažil v kategórii do 70 kg. Dokázal vo svojej kategórii zdolať súpera vysokým lakťovým gilotínovým škrtením za 25 sekúnd a tým sa umiestnil na 1. mieste a priniesol domov tak cenný kov .

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii Senior – veterán sa stáva: Patrik Hrabovsky.

Patrik Hrabovsky

Vždy sa zaujímal o bojové umenia, ale akosi nikdy nemal príležitosť sa tomu venovať.

Keď v septembri 2018 zobral svojho  syna na  tréning Róberta Szayku, prišla myšlienka vyskúšať kempo tréning pre dospelých. Odvtedy sa obaja venujú bojovým umeniam.

Zúčastnil sa všetkých sústredení, tréning nikdy nevynechal, a ak mu to čas dovolil, chodil trénovať aj do Maďarska. A to malo za následok, že v roku 2021 na svetovom šampionáte World Championship v tureckej Antályi  v zápasových disciplínach ako – light kontakt získal bronzovú medailu, full contact- bronzová medaila, grappling /grepling/ 4. miesto, full kontakt bez rukavíc – 4. miesto.

Svetový pohár Hanshi Cup 2021v zápasových disciplínach – full kontakt získal  bronzovú medailu, light kontakt bronzová medaila , grappling /grepling/  5. miesto .

V súčasnosti je hrdým majiteľom modrého pásu. Svedomite sa pripravuje na fialový pás a európsky šampionát v kempo.

Najlepším trénerom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii Tréner sa stáva: Peter Likér

Peter Likér

Je reprezentačný tréner slovenských rýchlostných kanoistov. Dlhodobo na vysokej profesionálnej úrovni  zabezpečuje prípravu rýchlostných kanoistov.

V roku 2021 dosiahol so svojimi zverencami  na vrcholných medzinárodných podujatiach vynikajúce úspechy a na každom z týchto podujatí vybojovali  pre Slovensko vzácne medaily. 

Na Olympijských hrách v Tokyu 2020 / 2021 / získali jeho zverenci  v K4 na 500 m bronzovú medailu.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii  Osobnosť v športe sa stáva: Erik Vlček

Erik Vlček

Je slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike v súťaži štvorkajaku (K4) a dvojkajaku (K2), účastník Olympijských hier  v rokoch 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 a 2020.

Jedna z najvýraznejších osobností slovenského športu štartoval už na svojich šiestych olympijských hrách, čo je spomedzi našich športovcov historický rekord. V Tokiu spolu s kolegami v štvorkajaku vybojoval pre Slovensko bronzovú medailu. Desaťnásobný majster sveta a jedenásťnásobný majster Európy získal na vrcholných podujatiach 42 cenných kovov.

Vo svojich 40 rokoch je slovenským najúspešnejším olympionikom, skvelým športovcom i človekom. Zúčastnil sa šiestich olympiád a priniesol si z nich 2 strieborné medaily a dve bronzové. 

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2021 v kategórii  Prínos pre rozvoj športu sa stáva: Juraj Tarr

Juraj Tarr

Venoval rýchlostnej kanoistike celý svoj doterajší život. Dvojnásobný olympijský medailista,  štvornásobný majster sveta, medailista zo svetových a európskych šampionátov, v roku 2019 ukončil aktívnu športovú činnosť.

Zostal pri športe a to vo svojej materskej komárňanskej lodenici v pozícii trénera. Skúsenosti, ktoré získal počas svojej bohatej aktívnej kariéry odovzdáva juniorom -mladej nastupujúcej generácii rýchlostných kanoistov v Komárne.  Radí im v športovej príprave a motivuje mladých pretekárov.

Jeho zverenci patria medzi najúspešnejších na Slovensku a dosahujú pekné výsledky na medzinárodnej úrovni.

Ďalšie aktuality
Nová webová stránka o športových možnostiach

Primátor Béla Keszegh usporiadal na radnici tlačovú konferenciu o význame športu a fyzickej aktivity. Bola vytvorená webová stránka so všetkými informáciami o…

9. 07. 2024
2024. 07. 9.
Zobraziť detail
MIMORIADNA SITUÁCIA

Dňa 26. júna 2024 o 20.00 hod bola vyhlásená mimoriadna situácia a 3. stupeň povodňovej aktivity z dôvodu prietrže mračien, ktoré spôsobili…

1. 07. 2024
2024. 07. 1.
Zobraziť detail
Zberný dvor bude počas štátneho sviatku zatvorený

Príslušný odbor Mestského úradu v Komárne oznamuje občanom mesta, že zberný dvor v Komárne na Harčášskej ceste bude počas štátneho sviatku 5. júla (piatok)…

1. 07. 2024
2024. 07. 1.
Zobraziť detail
Kompostáreň bude počas štátneho sviatku zatvorená

Príslušný odbor Mestského úradu v Komárne oznamuje občanom mesta, že kompostáreň v Komárne na Hadovskej ceste bude počas štátneho sviatku 5. júla (piatok)…

1. 07. 2024
2024. 07. 1.
Zobraziť detail